Liljer.

 

Hos oss dyrker vi liljer i perioden februar – november, med blomstring mai – november. Vi har utbygd lysanlegg for liljeproduksjon om vinteren, men ingen plass, fordi tulipanene krever alt tilgjengelig areal. Derfor dyrker vi liljer bare om sommeren.

 

 

Liljene plantes i kasser med torv og settes på paller til roting og spiring i 2-3 uker. Liljene spirer raskt, og når de truer med å vokse opp i kassen over, må de settes ut på bord. Deretter avhenger det av sort og årstid hvor lang tid det tar til vi kan høste.

 

 

Tidlig på våren går det saktest, og da kan Märthaliljer og Stargazer kreve over 3 mnd i veksthus. Vanlige liljer krever sjelden over 10 uker. Om sommeren og også om høsten kan dette gå et par uker raskere.

 

 

 

Liljer i forskjellige stadier i produksjonen. Lillies in different stages of production      Liljer i forskjellige stadier i produksjonen. Lillies in different stages of production

 

 

 

Etter morsdag i begynnelsen av februar begynner det å letne litt på presset på arealene, og vi kan ta inn de første liljene i veksthusene. Først ut er Märthaliljer og Stargazer, for de krever lenger tid. 3 uker sener planter vi vanlige liljer. Dette for å komme i markedet med hele sortimentet samtidig. Gjennom hele sesongen avpasser vi volumet etter det vi forventer at markedet etterspør, men spesielt sommeren er vanskelig å beregne. Blir det veldig varmt vær, øker vår produksjon med 30%, mens etterspørselen synker med minst like mye.

 

 

En faktor som begrenser liljenes popularitet er utvilsomt støvbærerne. Det er fort gjort å få liljestøv på duker eller klær. Det kan anbefales at kundene plukker vekk støvbærerne omtrent daglig hvis de finner dette problematisk, og det er i alle fall greit at de kjenner problemet.